Frans De Cock (fractieleider Open Vld) stelde de gemeenteraad voor om de openbare verlichting te doven of te dimmen in delen van bepaalde straten in Westerlo (bv. om de 2 lampen één lamp doven/dimmen tussen 23u en 06u).

De Cock :  'Dit draagt bij tot een serieuze energiebesparing, wat goed is voor het milieu en voor de strijd tegen de klimaatverandering (minder CO2 uitstoot). Dit is uiteraard ook een besparing voor de gemeentefinanciën, terwijl de gemeente Westerlo zo ook bijdraagt tot een verzekerde energiebevoorrading in België.

Alleszins dient de veiligheid steeds verzekerd te blijven:  op kruispunten, op het einde van doodlopende straten, op pleinen en aan openbare gebouwen, aan gevaarlijke bochten, enz. dient de verlichting te blijven branden.   Jaarlijks kost het electriciteitsverbruik voor de openbare verlichting in Westerlo de gemeentekas 444.000 euro.

Ik refereer ook naar andere gemeenten die deze maatregel  reeds in de praktijk brengen en hiermee elk jaar tot 30% besparen op het elektriciteitsverbruik voor openbare verlichting. Voor Westerlo zou hiermee jaarlijks meer dan 130.000 euro bespaard worden.

Hij stelde voor dat er een opdracht tot kosten/baten-berekening en tot planning van de werken wordt gedaan bij de energie-intercommunale Eandis (Iveka).

De gemeenteraad was akkoord om een globaal besparingsplan inzake energieverbruik op te stellen, waarvan de besparingen op openbare verlichting een belangrijk onderdeel zijn. De berekeningen worden nu opgevraagd. Wordt vervolgd.'